lunes, 12 de febrero de 2018

La industrialització (dossier)

Resultado de imagen de industrialització

 1. Cerca informació sobre el marxisme i l'anarquisme, posa exemples de cada un i imatges. Recorda que has d'escriure-ho amb les teves paraules.

El marxisme és el conjunt de doctrines polítiques, econòmiques i filosòfiques encunyades pels pensadors alemanys Karl Marx i Friedrich Engels. 
l'anarquisme és un conjunt d'idees filosòfiques i polítiques que tenen en comú el rebuig cap a l'Estat i qualsevol forma d'autoritat, jerarquia o coerció física, mental o espiritual, així com la creença en la supremacia de l'individu. 

  2. Quines dues formes de lluita tenia l'anarquisme?


L'anarquisme pot ser percebut de dues maneres:
a) Com un impuls llibertari o com una sensibilitat anarquista que ha existit al llarg de la història de la humanitat, un impuls que s'ha manifestat de formes diverses.
b) Com un moviment històric i una teoria política que té els seus orígens a finals del segle XVIII, amb William Godwin com a pioner amb el clàssic text anarquista An Enquiry Concerning Political Justice (1798), així com amb les accions dels sans-cullotes i els enragés durant la revolució francesa, i amb els radicals de Gran Bretanya Thomas Spence i Wiliam Brake

  3. Escriu les semblances i les diferències principals entre el marxisme i l'anarquisme.


Semblances: Tant el marxisme com l'anarquisme parteixen de la situació en què es troben els treballadors, de la desigualtat tan tremenda que hi ha entre aquests i la burgesia, i proposen una societat molt més justa en la qual tots els homes siguin iguals.

Diferencies: Els marxistes són partidaris que els obrers organitzats prenguin el poder polític a través d'una revolució, és la forma que ha tingut la burgesia d'accedir al poder, i un cop el proletariat en el poder s'ha d'establir la dictadura del proletariat per desmuntar el sistema capitalista i com a transició cap a la societat sense classes en la qual tots els homes seran iguals.
Els anarquistes critiquen i ataquin l'Estat i a tota Autoritat, pensen que l'Estat ha generat el capitalisme i són 2 aliats eterns, que el poder imposa desigualtat i coarta la llibertat de l'individu. L'objectiu no és conquerir el poder, de manera que no s'aconseguiria res, sinó destruir el poder, l'Estat, com a font de tots els mals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario