lunes, 9 de abril de 2018

Els neologismes i les abreviacions (tema 6 dossier)

Resultado de imagen de neologismes

1. Cerca informació sobre el que són els neologismes i explica'n els diferents tipus.

Un neologisme és una paraula de nova incorporació a una llengua. Pot haver estat creat per una sola persona o amb l'evolució de la llengua al llarg dels segles, i la seva utilització dependrà de l'acceptació del nou mot entre la comunitat de parlants. Un neologisme pot provenir del manlleu d'una altra llengua o per creació amb els mecanismes de la pròpia llengua, sobretot amb la derivació o composició a partir de paraules comunes. El TERMCAT publica els neologismes acceptats en l'àmbit català al diccionari en línia Neoloteca.

Tipus de neologismes:
-Neologies de forma: es creen paraules noves a partir d’unes ja existents.

-Neologies de significat: a una paraula ja existent se li atribueix un altre significat.
-Manlleus lingüístics: es pren una paraula d’una altra llengua per dessignar un nou concepte.

   2. Cerca informació sobre les abreviacionsabreviatures, sigles, símbols i posa'n un exemple de cada una.


Una abreviació o abreujament és l'escurçament d'una paraula o expressió per estalviar espai en l'escriptura. Les abreviacions i escurçaments estan presents des dels manuscrits clàssics fins al llenguatge SMS d'Internet i són la base de la taquigrafia. Hi ha diversos tipus d'abreviacions: les abreviatures, les sigles, els acrònims i els escurçaments

Una sigla és una abreviació formada per la unió de les inicials de totes o la majoria de paraules que formen una unitat lèxica composta.[2] Alguns exemples en són IPC (índex de preus de consum), CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals), etc.

El simbol, també anomenat senhal, sabot o vache (rossí), en bretó ar veroc’h, era un objecte usat en l'ensenyament francès per tal d'eradicar les parles autòctones. Fou especialment utilitzat a Bretanya, País Basc, Catalunya Nord i Occitània.

   3. Fes un resum sobre el següent text que parla sobre els neologismes:

                     Clica al següent link on trobaràs el text: http://blogs.cpnl.cat/divendresalvespre/files/2012/02/neologismes_populars.pdf

Els neologismes són paraules d'un mateix camp com ratolí ¡, teclat... provenen del camp de informàtica i que tot prové de la mateixa família.

No hay comentarios:

Publicar un comentario